ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΠΟ ΓΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ
Last Updated on Jan 14 2021

ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΠΟ ΓΙΑ...

ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ. ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗΝ ΣΥΝΩΣΤΙΜΟΥ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ, ΘΑ...
ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
Last Updated on Dec 21 2020

ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ...

Της Ελένης Μωϋσέως*   Το πρόσφατο περιστατικό σύλληψης τρίτεκνης μονογονιού μητέρας η οποία άφησε τα 3 ανήλικα παιδιά της χωρίς...
ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
Last Updated on Dec 20 2020

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ...

  Η Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένειας δέχεται προσφορές για την ανανέωση της ιστοσελίδας της σύμφωνα με τους όρους της...
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΠΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΜΕ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Last Updated on Nov 18 2020

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΠΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΜΕ...

Αντιπροσωπεία της  Ε.Ε. ΠΟΠΟ Λάρνακας, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Ευθύμιο Στρούθο, Αντιπρόεδρο Κρίτων Χατζηματθαίου και τον...
Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
Last Updated on Nov 18 2020

Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ...

Του Χάρη Γεωργίου*   Για πολλές οικογένειες η οικονομική κατάσταση ήταν ήδη δύσκολη. Πολλές οικογένειες μόλις που ανταπεξέρχονταν...
ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΝΤΑΜΕΛΟΥΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ - ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΝΤΑΜΕΛΟΥΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ.

ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗΝ ΣΥΝΩΣΤΙΜΟΥ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΝΕΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ  Ή ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΜΙΛΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΣΑΣ.

 

ΤΗΛΕΦΩΝΑ:

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: 22818518

ΛΕΜΕΣΟΣ: 25754770

ΠΑΦΟΣ: 26937414

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: 23743513

 

ΛΑΡΝΑΚΑ: 24627711

Της Ελένης Μωϋσέως*

 

Το πρόσφατο περιστατικό σύλληψης τρίτεκνης μονογονιού μητέρας η οποία άφησε τα 3 ανήλικα παιδιά της χωρίς επιτήρηση για να πάει να δουλέψει, είναι μια επαλήθευση και επιβεβαίωση για τα όσα διαχρονικά η ΠΟΠΟ επισημαίνει.

Μια από τις κυριότερες διεκδικήσεις της ΠΟΠΟ από την πολιτεία και το κράτος, είναι η δημιουργία δομών φύλαξης των παιδιών όταν οι γονείς εργάζονται. Αντί τούτου, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε το κλείσιμο των λίγων κοινοτικών Παιδοκομικών Σταθμών.

Πως μπορούν τα νέα ζευγάρια να προχωρήσουν στην απόκτηση δεύτερου και τρίτου παιδιού, όταν στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διέρχεται ο τόπος μας (ανεργία, χαμηλοί μισθοί κ.α.), θα πρέπει μεγάλο μέρος του μισθού να δίνεται σε παιδοκομικούς σταθμούς και σε νηπιαγωγεία;

Επιπλέον, έρχονται αντιμέτωποι με ένα ανάλγητο κράτος το οποίο πολλές φορές αποκόπτει το ΕΕΕ σε γονείς με την πρόφαση ότι τους βρίσκουν δουλειά και δεν την δέχονται, χωρίς να τους νοιάζει αν υπάρχουν ανήλικα παιδιά που χρειάζονται φύλαξη. Αποτέλεσμα αυτών όλων των καταστάσεων είναι να φτάνουμε μπροστά σε τραγικά περιστατικά όπως το πρόσφατο.

Η ΠΟΠΟ απαιτεί αφύπνιση του κράτους και να εφαρμοστούν μέτρα στήριξης των οικογενειών, έστω στη δωδεκάτη γιατί οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια σε καλπάζουσα υπογεννητικότητα και σε μια γερασμένη κοινωνία χωρίς μέλλον.

 

*Εκπρόσωπος Τύπου της ΠΟΠΟ 

 

Η Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένειας δέχεται προσφορές για την ανανέωση της ιστοσελίδας της σύμφωνα με τους όρους της προσφοράς που βρίσκονται στα συνημμένα έντυπα της οργάνωσης (Download attachments:)

 

Αντιπροσωπεία της  Ε.Ε. ΠΟΠΟ Λάρνακας, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Ευθύμιο Στρούθο, Αντιπρόεδρο Κρίτων Χατζηματθαίου και τον Γραμματέα Σόλων Κασίνη, είχε στις 15/09/2020 συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ Λάρνακας, αποτελούμενη από την Ευανθία Σάββα, βουλευτή, Άθως Καζαντζή, επικεφαλής δημοτικής ομάδας ΑΚΕΛ στο Δήμο Λάρνακας και την Επαρχιακό Γραμματέα ΑΚΕΛ, Χρυστάλλα Αντωνίου.  

Στις 03/11/2019 η ίδια αντιπροσωπεία της Οργάνωσης μας είχε συνάντηση στα γραφεία μας με αντιπροσωπεία του ΚΣ ΕΔΕΚ αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Ε.Ε. και του ΚΣ ΕΔΕΚ Λάρνακας Διομήδη Διομήδους και τον δημοτικό Σύμβουλο Λάρνακας Ανδρέα Χριστοφόρου.

Την ίδια μέρα  03/11/2019 η αντιπροσωπεία της Οργάνωσης μας είχε συνάντηση στα γραφεία του ΔΗΚΟ με αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ αποτελούμενη από τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Λάρνακας Χρίστο Ορφανίδη , τον Αντιδήμαρχο Λάρνακας Ιάσωνα Ιασωνίδη και τον Πρόεδρο της Ε.Ε. του ΔΗΚΟ Λάρνακας Κωνσταντίνο Σκεπαρνίδη.

Κατά τις συναντήσεις ο Πρόεδρος της Οργάνωσης μας  παρουσίασε την τραγική εικόνα του δημογραφικού προβλήματος της πατρίδας μας, την υπογεννητικότητα, την γήρανση του πληθυσμού, τις συνέπειες που θα έχει στο ασφαλιστικό και το γεγονός ότι η πολιτεία ακόμα δεν έχει υιοθετήσει ένα στρατηγικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του.

Ανέφερε επίσης ότι  ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες μετά από 20 χρόνια δράσης της Οργάνωσης μας , για την πλήρη  αναγνώριση της τρίτεκνης οικογένειας ως πολύτεκνης με ότι αυτό συνεπάγεται, την εξομοίωση του επιδόματος τέκνου και της αντιμισθίας των εθνοφρουρών, την επαναφορά του επιδόματος μάνας και για τις τρίτεκνες όπως ίσχυε μέχρι το 2012, καθώς και τις προτάσεις μας για τον καταρτισμό Εθνικής δημογραφικής πολιτικής.

Συζητήθηκαν επίσης διάφορα αιτήματα μας που αφορούν την άδικη τιμολόγηση των σκυβάλων και την τιμολόγηση του νερού για τις πολυμελείς οικογένειες.

 

Οι αντιπροσωπείες και των τριών κομμάτων συμφώνησαν ότι το δημογραφικό είναι ένα σοβαρό πολυδιάστατο πρόβλημα με το οποίο θα πρέπει να ασχοληθεί η πολιτεία. Θέματα που άπτονται του Δήμου Λάρνακας θα προωθηθούν προς συζήτηση.

Οι δυο βουλευτές  της Λάρνακας δεσμεύτηκαν να στηρίξουν σειρά αιτημάτων της Οργάνωσης μας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Παραδώσαμε υπόμνημα με τις προτάσεις μας για τον καταρτισμό Εθνικής Δημογραφικής Πολιτικής, καθώς και κατάλογο των δίκαιων αιτημάτων μας . 

 

Του Χάρη Γεωργίου*

 

Για πολλές οικογένειες η οικονομική κατάσταση ήταν ήδη δύσκολη. Πολλές οικογένειες μόλις που ανταπεξέρχονταν των υποχρεώσεων τους. Με το lockdown δέχτηκαν τη χαριστική βολή και περιήλθαν σε κατάσταση φτωχοποίησης.

Οι οικογένειες με τρία παιδιά αντιμετώπισαν αυξημένες ανάγκες την περίοδο της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων τη στιγμή που τα έσοδα περιορίστηκαν δραματικά.

Ο εγκλεισμός αύξησε τα λειτουργικά έξοδα του νοικοκυριού όπως ηλεκτρισμός, νερό ακόμα και τα έξοδα σίτισης με αποτέλεσμα να αδυνατούν ακόμα και για τα βασικά αγαθά που χρειάζεται για να ζήσει μια οικογένεια.

Ως οργάνωση των τριτέκνων, θεωρούμε ως υψίστης σημασίας τη συμμετοχή των ατόμων που βιώνουν φτώχια και κοινωνικό αποκλεισμό  στα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Οι θεσμοί και τα Κέντρα, καλούνται να λάβουν ριζικές  αποφάσεις, οφείλουν όμως παράλληλα να γνωρίζουν τα προβλήματα και τις ανάγκες της εκάστοτε κοινωνικής ομάδας.

Κατά την άποψη μας, ένα άτομο ή μια ομάδα, για να μπορέσει να αποφύγει τον Κοινωνικό Αποκλεισμό, είτε να επανενταχθεί πίσω στην κοινωνία ως ενεργό μέλος, το κράτος οφείλει και έχει υποχρέωση -όπως επίσης και οι θεσμοί- να αναπτύξουν τέτοιες δράσεις και πρωτοβουλίες, μέσω προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης.

Μέσω της ευκαιρίας Ενεργούς συμμετοχής των ατόμων που βιώνουν φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, τα άτομα έχουν την ευκαιρία αφενός να αποφύγουν τον αποκλεισμό και παράλληλα να ενεργοποιηθούν και να ενταχθούν/επανενταχθούν στην κοινωνία.  Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου -και της κάθε οργάνωσης- να διεκδικεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κάθε οργανωμένου πολίτη  είναι και θεμελιώδης αξία της ίδιας της δημοκρατίας η συμμετοχή.

Εμείς ως Π.Ο.Π.Ο, στις Επαρχιακές Επιτροπές μας, στο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο και στην Γραμματεία μας, συζητούμε και λαμβάνουμε αποφάσεις προς όφελος των τριτέκνων. Σκοπός και στόχος μας είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των τρίτεκνων και η βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου, η ψυχολογική τους στήριξη και καθοδήγηση τους σε διάφορες υπηρεσίες και οργανισμούς,  όπως επίσης η διεκδίκηση των δικαιωμάτων και η εφαρμογή των μέτρων προάσπισης της τρίτεκνης οικογένειας από την ίδια την Πολιτεία. Επίσης με υπομνήματα μας, τόσο προς την κ. Υπουργό Εργασίας όσο και σε άλλες Υπηρεσίες του κράτους, θέσαμε επι τάπητος διάφορα ζητήματα που αφορούν την τρίτεκνη οικογένεια αλλά και την κοινωνία ευρύτερα. Παραδείγματος χάριν κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά το θέμα της υπογεννητικότητας και τι επιπτώσεις της στην Κυπριακή κοινωνία.

Ως οργάνωση, κύριο μέλημα μας είναι η  προάσπιση των δικαιωμάτων των μελών μας και η στήριξη τους με σκοπό την ευρύτερη προσφορά στην ίδια την κοινωνία.

 

*Βοηθός Γενικός Γραμματέας Π.Ο.Π.Ο

Έκθεση της Κομισιόν που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σχετικά με τις επιπτώσεις της δημογραφικής αλλαγής, η οποία παρουσιάζει τις κινητήριες δυνάμεις αυτής της μακροπρόθεσμης αλλαγής και τις επιπτώσεις που έχει σε ολόκληρη την Ευρώπη, αναδεικνύει τις συνδέσεις μεταξύ των δημογραφικών δομών και των επιπτώσεων και των δυνατοτήτων ανάκαμψης από τη κρίση.

Σύμφωνα με την Έκθεση παρουσιάζονται οι δημογραφικές τάσεις στις περιφέρειες της Ευρώπης, λαμβάνοντας υπόψη το μεγαλύτερο προσδόκιμο όριο ζωής και τις συνεχείς μειώσεις γεννήσεων.

Ανάμεσα στα συμπεράσματα είναι οι γηράσκουσες κοινωνίες, τα μικρότερα νοικοκυριά και η συνεχή αστικοποίηση.

Για την Κύπρο η Έκθεση καταγράφει ότι ο σημερινός πληθυσμός της χώρας είναι 0,9 εκατομμύρια, το διαθέσιμο εισόδημα είναι στο 88% του μέσου όρου της ΕΕ, η κατά κεφαλή κατανάλωση στο 96% και πυκνότητα στα 94 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Σε σχέση με τη πληθυσμιακή σύνθεση προβλέπει ότι οι ηλικιακές ομάδες από 20 μέχρι 39 θα συρρικνωθούν κατά 10% με 15% μέχρι το 2070 και ο ομάδες από τα 60 μέχρι τα 80 θα αυξηθούν κατά 25 % με 30%.

Ο πληθυσμός στο σύνολο του θα φτάσει το 1.1 εκατομμύριο το 2070 αλλά με αύξηση των ατόμων ηλικίας 65 με 80+. Ταυτόχρονα οι θάνατοι το 2070 θα ξεπεράσουν οριακά τις γεννήσεις και το ποσοστό γονιμότητας θα παραμείνει κοντά και κάτω από το 1.5.

Σύμφωνα με την Έκθεση το προσδόκιμο όριο ζωής ψηλώνει ενώ παράλληλα οι γεννήσεις μειώνονται.

 

Η Έκθεση της κομισιόν έρχεται να επιβεβαιώσει τις διαπιστώσεις της ΠΟΠΟ, οι οποίες βασίζονται σε στοιχεία και στατιστικές από υπηρεσίες του κράτους, από την εμπλοκή και επαφή της οργάνωσης με την κοινωνία και ειδικότερα με τις τρίτεκνες οικογένειες.

Ως επιστέγασμα όλων των μελετών της ΠΟΠΟ ήταν η διημερίδα που διεξάχθηκε τέλος του 2019 με τη συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων, Διονύσης Μπαλούρδος, Διευθυντής Ερευνών ΕΚΚΕ και Φαίη Μακαντάση, διαΝΕΟσις, Οργανισμός Ερευνας & Ανάλυσης, καθώς και εκπροσώπων κομμάτων και αρμοδίους κρατικών υπηρεσιών.

 

Η οργάνωση παράλληλα με τις διαπιστώσεις προτείνει και σειρά μέτρων στήριξης της οικογένειας από το κράτος και την κοινωνία ευρύτερα, με απώτερο στόχο την ενθάρρυνση των ζευγαριών στο να προχωρούν στη διεύρυνση της οικογένειας και να φέρνουν στον κόσμο περισσότερα παιδιά


Τα μέτρα αντιμετώπισης εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού έφεραν σε δυσχερή κατάσταση την πλειοψηφία των νοικοκυριών στη χώρα μας.

Για πολλές οικογένειες η οικονομική κατάσταση ήταν ήδη δύσκολη. Πολλές οικογένειες μόλις που ανταπεξέρχονταν των υποχρεώσεων τους. Με το lockdown δέχτηκαν τη χαριστική βολή και περιήλθαν σε κατάσταση φτωχοποίησης.

Οι οικογένειες με τρία παιδιά αντιμετώπισαν αυξημένες ανάγκες την περίοδο της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων τη στιγμή που τα έσοδα περιορίστηκαν δραματικά.

Ο εγκλεισμός αύξησε τα λειτουργικά έξοδα του νοικοκυριού όπως ηλεκτρισμός, νερό ακόμα και τα έξοδα σίτισης γιατί πολλά παιδιά μετά το σχολείο σιτίζονταν στους χώρους απασχόλησης τους ενώ με τον εγκλεισμό όλη η οικογένεια χρειαζόταν να γευματίζουν πιο πολλές φορές στο σπίτι.

Επιπλέον οι οικογένειες που έχουν και τα τρία παιδιά να φοιτούν σε σχολεία, για τις ανάγκες τις διαδικτυακής φοίτησης έπρεπε να προμηθευτούν ένα υπολογιστή για κάθε παιδί. Δυστυχώς οι εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι θα προμήθευαν όλα τα παιδιά με Η.Υ. έμειναν μόνο στα λόγια για μεγάλο αριθμό μαθητών. Να σημειώσουμε μάλιστα ότι αρκετά μέλη της ΠΟΠΟ αποτάθηκαν στην οργάνωση για βοήθεια.

Για την πλειοψηφία των εργαζομένων οι μισθοί μειωθήκαν ενώ πολλοί έμειναν άνεργοι. Από την άλλη τα επιδόματα από τα μέτρα στήριξης είναι πολύ λιγότερα από τους μισθούς που λάμβαναν οι εργαζόμενοι έως και ανεπαρκή.

Επίσης, χιλιάδες αυτοεργοδοτούμενοι των οποίων ο κύκλος εργασιών έκλεισε, εξακολουθούν να διαβιούν με πολύ χαμηλά επιδόματα.

Το μοναδικό μέτρο στήριξης σε όλα αυτά τα αλυσιδωτά προβλήματα που προέκυψαν ένεκα της πανδημίας ήταν η μικρή μείωση στην τιμή του ρεύματος.

Με την άρση των μέτρων εγκλεισμού και την επαναλειτουργία τομέων της οικονομίας, οι οικογένειες με παιδιά έρχονται αντιμέτωπες με σειρά άλλων προβλημάτων. Βρεφοκομικοί σταθμοί παραμένουν κλειστοί. Τα σχολεία λειτουργούν εκ περιτροπής. Τα προγράμματα φύλαξης παιδιών μετά το πέρας των μαθημάτων δεν λειτουργούν, όπως επίσης τα καλοκαιρινά σχολεία θα λειτουργούν με περιορισμένο αριθμό παιδιών.

Το καλοκαίρι μπήκε και οι οικογένειες με οικονομικά προβλήματα θα πρέπει να συμβιβαστούν με τη νέα πραγματικότητα που δεν επιτρέπει να προσφέρουν στα παιδιά τους έστω και την πιθανότητα να συμμετάσχουν σε μια κατασκήνωση αφού ούτε κατασκηνώσεις θα λειτουργήσουν.

Η ΠΟΠΟ έχει καταθέσει ουκ ολίγες φορές σειρά προτάσεων προς την κυβέρνηση χωρίς ωστόσο να υπάρξει οποιαδήποτε απόφαση που να στηρίζει έμπρακτα τις πενταμελείς οικογένειες.

Στήριξη επίσης ζητούμε και από τους δήμους με εκπτώσεις στις φορολογίες.

Κι επειδή οι προγνώσεις ως προς τα εργασιακά για τους εργαζόμενους κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, είναι δυσοίωνες (Αύξηση της ανεργίας, μειώσεις μισθών) η ΠΟΠΟ διεκδικεί μέτρα στήριξης των τρίτεκνων οικογενειών , όπως την αλλαγή τρόπου τιμολόγησης του νερού. Ο τρόπος που

τιμολογείται η κατανάλωση νερού τώρα επιδρά τιμωριτικά για τις πολυμελείς οικογένειες. Όσο αυξάνετε η κατανάλωση ψηλώνει και η τιμή.

Επίσης ένα ανακουφιστικό μέτρο στήριξης θα ήταν και η μείωση των διδάκτρων στα νηπιαγωγεία .

Εν κατακλείδι, δυστυχώς οι τρίτεκνες οικογένειες οδεύουν στη φτωχοποίηση αφού σωρεία προβλημάτων προϋπήρχαν της πανδημίας και πολλαπλασιάστηκαν με αυτήν, χωρίς η πολιτεία και το κράτος να ευαισθητοποιούνται και να λαμβάνουν μέτρα στήριξης.

 

 

Ελένη Μωϋσέως, Εκπρόσωπος Τύπου ΠΟΠΟ


Τα γραφεία της ΠΟΠΟ λειτουργούν κανονικά σε όλες τις πόλεις και λαμβάνοντας πάντοτε όλες τις προφυλάξεις κατόπιν των αυστηρών οδηγιών του Υπουργείου Υγείας για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Γάντια, μάσκες και πάντοτε κρατάμε τις αποστάσεις μας.

Οι φωτογραφίες είναι από τα γραφεία μας της Επαρχιακής Επιτροπής Αμμοχώστου.

Επαναρχίζουν από τις 4 Μαΐου 2020 την λειτουργίας τους τα Επαρχιακά Γραφεία της ΠΟΠΟ με όλα τα μέτρα ασφάλειας και υγείας για τον κορωνοϊό . Για την καλύτερη εξυπηρέτηση σας παρακαλείστε όπως προτού επισκεφθείτε τα γραφεία μας γίνεται πρώτα τηλεφωνική επικοινωνία με την Λειτουργό του ανάλογου Επαρχιακού για ραντεβού και καλύτερο συντονισμό.   

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο των μέτρων για περιορισμό της εξάπλωσης του Κορωνοϊού #COVID19, δεν χρειάζεται για το έτος 2020 να υποβληθεί αίτηση Επιδόματος Τέκνου και Επιδόματος Μονογονεϊκής Οικογένειας, από όσους είχαν υποβάλει σχετική αίτηση κατά το 2019 και η αίτησή τους εγκρίθηκε. Οι δικαιούχοι του 2019 θα λάβουν το επίδομα τους είτε σε μηνιαία, είτε σε ετήσια βάση, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, εφόσον εξακολουθούν να πληρούν τα κριτήρια της σχετικής Νομοθεσίας.

Σε περίπτωση που προκύψει οποιαδήποτε αλλαγή της οικογενειακής κατάστασης ή των συνθηκών και στοιχείων που επηρεάζουν το δικαίωμα τους σε καταβολή του επιδόματος, οι δικαιούχοι οφείλουν να ενημερώσουν γραπτώς την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας εντός ενός (1) μηνός από την αλλαγή, συμπληρώνοντας το σχετικό Έντυπο Αλλαγής Στοιχείων, το οποίο βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Νοείται ότι δικαιούχοι, οι οποίοι οφείλουν να προσκομίσουν ανανεωμένη άδεια παραμονής, βεβαίωση φοίτησης, βεβαίωση κατάταξης στην Εθνική Φρουρά, βεβαίωση Κοινοτάρχη, κ.λπ. υποχρεούνται να το πράξουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

 

Τονίζεται ότι οικογένειες, οι οποίες δεν υπέβαλαν αίτηση για Επίδομα Τέκνου και Επίδομα Μονογονεϊκής Οικογένειας για το έτος 2019  ή η αίτηση τους για το έτος 2019 απορρίφθηκε, θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν αίτηση για το 2020, το αργότερο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020. Αίτηση  η  οποία  δεν  υποβάλλεται εντός του καθορισμένου χρονικού διαστήματος, θα θεωρείται εκπρόθεσμη και θα συνεπάγεται απώλεια του δικαιώματος σε επίδομα για το έτος 2020.

 

Τα νέα έντυπα αιτήσεων για (α) για τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες και (β) για μονογονεϊκές οικογένειες είναι διαθέσιμα στο κοινό μόνο μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου  www.mlsi.gov.cy.

 

Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν μαζί με όλα τα απαραίτητα έγγραφα στην Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας (Τομέας Διαχείρισης Επιδόματος Τέκνου), στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη και στα Επαρχιακά Ταχυδρομικά Γραφεία, όπου μπορούν να τοποθετούνται στα ειδικά κιβώτια που βρίσκονται στην είσοδο κάθε Κέντρου. Οι αιτητές προτρέπονται να αποστέλλουν ταχυδρομικώς τις συμπληρωμένες αιτήσεις στη διεύθυνση: Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τ.Θ. 25686, 1311 Λευκωσία.

Page 1 of 31

ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Συνδεθείτε μαζί μας

diafimiste edo

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΣ