ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΟΙ ΤΡΙΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΕ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
Last Updated on Jan 24 2021

ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΟΙ ΤΡΙΤΕΚΝΕΣ...

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Οι τρίτεκνες οικογένειες σε Κύπρο και Ελλάδα Την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου...
Η ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Last Updated on Jan 24 2021

Η ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ...

  Η δημογραφική λύση του Κυπριακού Προβλήματος Με αφορμή το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας <Καθημερινή> στις  25/12/2020 με...
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΠΟ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Last Updated on Jan 19 2021

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΠΟ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ...

Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας Πρόδρομου Προδρόμου απέστειλε η ΠΟΠΟ σχετικά με τα προβλήματα τρίτεκνων οικογενειών όσον αφορά...
ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΠΟ ΓΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ
Last Updated on Jan 14 2021

ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΠΟ ΓΙΑ...

ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ. ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗΝ ΣΥΝΩΣΤΙΜΟΥ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ, ΘΑ...
ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
Last Updated on Dec 21 2020

ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ...

Της Ελένης Μωϋσέως*   Το πρόσφατο περιστατικό σύλληψης τρίτεκνης μονογονιού μητέρας η οποία άφησε τα 3 ανήλικα παιδιά της χωρίς...
ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΝΤΑΜΕΛΟΥΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ - ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΝΤΑΜΕΛΟΥΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Οι τρίτεκνες οικογένειες σε Κύπρο και Ελλάδα

Την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή κοινή συνεδρίαση αντιπροσωπειών από τις Οργανώσεις της μεγάλης οικογένειας των τριτέκνων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Οι δυο Οργανώσεις τον Νοέμβριο του 2019 είχαν υπογράψει στη Κύπρο, πρωτόκολλο συνεργασίας και αδελφοποίησης και είχαν συμφωνήσει στην ανάπτυξη κοινών προσπαθειών για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού προβλήματος.

Λόγω της πανδημίας που προέκυψε στο μεσοδιάστημα και των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν, δεν μπορέσαμε να συνεχίσουμε την επικοινωνία μας , ως εκ τούτου κρίθηκε η αναγκαία έστω η επαφή των δύο Οργανώσεων, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οι Πρόεδροι των δύο Οργανώσεων Ευθύμιος Στρούθος και Δημήτρης Κοντός ,με τις τοποθετήσεις τους επαναβεβαίωσαν το βασικό στόχο των συναντήσεων αυτών, το κλίμα αγάπης και αλληλοεκτίμησης αλλά και τη θέληση να υλοποιηθούν μέτρα στήριξης των τρίτεκνων οικογενειών, για να μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον.

Στη συνέχεια μέλη από τις δύο Οργανώσεις πήραν το λόγο και έκαναν προτάσεις για το πώς μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία και να γίνει πιο αποδοτική.

Αποφάσισαν να επιταχύνουν τις κοινές επεξεργασίες, πρωτοβουλίες και δράσεις, ώστε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα από τις κυβερνήσεις για να στηριχθεί η οικογένεια.

Ιδιαίτερα στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, με την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν δραματική επίδραση στην οικονομική και κοινωνική ζωή, είναι επιβεβλημένη η δημιουργία προϋποθέσεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, για να μπορούν να γεννιούνται και να μεγαλώνουν παιδιά.

Υπάρχουν ανάγκες, υπάρχουν δυνατότητες και έχουμε χρέος να τις διεκδικούμε.

Σε αυτόν τον δύσκολο αλλά και όμορφο αγώνα ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ για τις πολυμελείς οικογένειες.

 

 

Η δημογραφική λύση του Κυπριακού Προβλήματος

Με αφορμή το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας <Καθημερινή> στις  25/12/2020 με τίτλο <Μέγα κύμα εποικισμού στα κατεχόμενα>, με το άρθρο μου αυτό θα ήθελα να εκφράσω την έντονη αγωνία μου για το δημογραφικό πρόβλημα της Κύπρου, το οποίο μεταφράζεται αφενός στη δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού στις κατεχόμενες περιοχές και αφετέρου την υπογεννητικότητα στις ελεύθερες περιοχές και τη σταδιακή μείωση του Ελληνοκυπριακού πληθυσμού. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν, στο παρελθόν όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας του και ο δείκτης γονιμότητας μειώθηκε στο 2,05 θορυβημένος κάλεσε του τούρκους να μην κάνουν λιγότερα από 3 παιδιά, ώστε η Τουρκία να διατηρήσει το πληθυσμιακό πλεονέκτημα έναντι των χωρών της περιοχής, ενώ πρόσφατα σύμφωνα με την εφημερίδα   <Καθημερινή> φέρεται να είπε ότι <το Κυπριακό θα λυθεί αυτομάτως τη στιγμή που ο πληθυσμός των Τ/Κ θα είναι ίσος με αυτόν τον Ε/Κ > γι αυτό προωθεί την ταχεία πολιτογράφηση 20 με 25 χιλιάδων εποίκων. Η απερχόμενη <υπουργός εσωτερικών> των κατεχομένων Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς διαφωνεί και υποστηρίζει ότι<η Τ/Κ κοινότητα δεν είναι σε θέση να εντάξει στους κόλπους της περισσότερους από 2,500 ετησίως>.  Στα κατεχόμενα λειτουργεί το Κόμμα της Αναγέννησης (ΚΑ) των εποίκων το οποίο μετέχει στην <κυβέρνηση> και πιέζει για τις πολιτογραφήσεις. 

Η πολιτεία ούτε και τα κόμματα  φαίνεται να ασχολήθηκαν  καθόλου με τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του 2019. Το πρώτο αβίαστο συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι ο Ελληνοκυπριακός πληθυσμός γερνά,  από την άλλη όμως δεν γεννά, είμαστε η τρίτη χειρότερη χώρα στη Ευρώπη  με τον χαμηλότερο δείκτη γονιμότητας. 

Μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974  και την εισβολή που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων νέων ανθρώπων, την προσφυγοποίηση σχεδόν του 1/3 του πληθυσμού, μέσα σε συνθήκες εξαθλίωσης, η Κύπριοι εξακολουθούσαν να γεννούν και ο δείκτης γονιμότητας είχε αυξητική τάση μέχρι το 1982 και ήταν στο 2,5. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι από το 1995 άρχισε να μειώνεται κάτω του 2,1 που είναι ο δείκτης αναπλήρωσης του πληθυσμού. Κατά την ίδια χρονική περίοδο 1982-1995 το ποσοστό των παιδιών κάτω των 15 χρόνων στο σύνολο του πληθυσμού ήταν 25,8%, ενώ το ποσοστό των ηλικιωμένων άνω των 65 χρόνων ήταν 10,9%, το 2019 το ποσοστό των παιδιών στο σύνολο του πληθυσμού ήταν 16% και το ποσοστό των ηλικιωμένων άνω των 65 χρόνων ήταν στο 16,3%.

 

Από το πιο πάνω σχετικό διάγραμμα της Στατιστικής Υπηρεσίας φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι γεννηθέντες  την χρονική περίοδο 1982-1995 όταν καταγράφονταν οι περισσότερες γεννήσεις και σήμερα βρίσκονται στην ηλικία των 25-40 χρόνων όταν θα συνταξιοδοτηθούν θα είναι συντριπτικά πολύ περισσότεροι των νέων κάτω των 15 χρόνων . Η πυραμίδα των γεννήσεων τείνει να παίρνει ανάστροφο σχήμα.

Τα τελευταία 15 χρόνια η Κύπρος καταγράφει  όλο και πιο χαμηλούς δείκτες γονιμότητας αφού  έχει πέσει κάτω από το δείκτη του 1,5 που οι ειδικοί τον αποκαλούν <παγίδα χαμηλής γονιμότητας>. Από μερικούς μελετητές η τιμή κάτω του 1,5 παιδιά ανά γυναίκα έχει οριστεί, ως η < ακραία χαμηλή γονιμότητα> ενώ από άλλους ορίζεται το όριο κάτω από 1,3 παιδιά ανά γυναίκα, οπότε όταν συμβεί αυτό, ο πληθυσμός της χώρας θα μειωθεί περίπου στο μισό, σε μια χρονική περίοδο 45 χρόνων, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα κατακρήμνισης από το οποίο είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξει αναστροφή ,ήδη η Κύπρος εδώ και χρόνια βρίσκεται  στο 1,3.  

Κατά το 2019 για πρώτη φορά καταγράφονται θάνατοι άνω των 6 χιλιάδων, συγκεκριμένα 6,239 ενώ οι γεννήσεις ήταν 9,548. Το φυσικό ισοζύγιο ( γεννήσεις μείον θάνατοι)  τα τελευταία χρόνια μειώνεται συνεχώς δηλαδή έχουμε μείωση των γεννήσεων και αύξηση των θανάτων λόγω γήρανσης του πληθυσμού. 

Το δημογραφικό κενό που δημιουργείται από την μείωση των γεννήσεων εν μέρει  αναπληρώνεται από τις μεταναστευτικές εισροές. Το μεταναστευτικό ισοζύγιο (είσοδοι- έξοδοι) έχει τα τελευταία χρόνια θετικό πρόσημο, όμως η ανυπαρξία ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής ενσωμάτωσης δεν προσδίδει οποιαδήποτε συνεισφορά στο δημογραφικό, αυτό απέδειξαν τα γεγονότα κατά την οικονομική κρίση, την περίοδο 2012-2015 οι εκροές ήταν μεγαλύτερες από τις εισροές με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση του πληθυσμού. Οι εισροές ξένων που είχαμε στη Κύπρο κατά την περίοδο της οικονομικής «φούσκας» αφορούσαν συνήθως οικονομικούς μετανάστες εργάτες για την οικοδομική & ξενοδοχειακή βιομηχανία, αυτοί οι μετανάστες μετά την οικονομική κρίση,  επέστρεψαν στις χώρες προέλευσης τους. Οι εκροές όμως Κυπρίων κατά την ίδια περίοδο  αφορούσαν συνήθως νέους με ψηλά προσόντα, για τους οποίους η κοινωνία επένδυσε χιλιάδες ευρώ, οι οποίοι μεταναστεύουν και εργοδοτούνται στο εξωτερικό, γεννούν στο εξωτερικό και πολλοί από αυτούς δεν επιστρέφουν.

Το τρίπτυχο του δημογραφικού θανάτου μιας χώρας είναι: η υπογεννητικότητα –η γήρανση του πληθυσμού και η μετανάστευση.  Στην πατρίδα μας η υπογεννητικότητα είναι γεγονός, η γήρανση του πληθυσμού συντελείται χρόνο με τον χρόνο,  το μεταναστευτικό σίγουρα δεν μπορεί να συνεισφέρει στην αναπλήρωση του πληθυσμού, με την παραχώρηση υπηκοότητας ή και  <χρυσών διαβατηρίων> .  

Οι εθνοτικές  πληθυσμιακές αναλογίες αποτελούσαν πάντοτε μια σημαντική παράμετρο της πολιτικής μας για  επίλυση του Εθνικού μας θέματος, φαίνεται όμως να ανατρέπονται με την πάροδο του χρόνου, χωρίς δυστυχώς να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από καμία πολιτική δύναμη.

Η σύνθεση του πληθυσμού της Κύπρου, από το 1881 που υπάρχουν στοιχεία, μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων μέχρι το 1960, και εν συνεχεία μεταξύ Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων ήταν σε ποσοστά που κυμαίνονταν μεταξύ 76%-82% για τους Έλληνες και  μεταξύ 24%-18% για τους Τούρκους. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε αξιόπιστες απογραφές πληθυσμού στις κατεχόμενες περιοχές,  από στοιχεία του ψευδοκράτους είναι 350,000, όμως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσοι είναι οι μη καταγεγραμμένοι διαβιούντες στα κατεχόμενα, άλλοι ανεβάζουν τον πληθυσμό στις 500,000 ο Μουσταφά Ακκιντζι είχε πει για  700,000 τα στοιχεία της Κυπριακής Δημοκρατίας δείχνουν ότι οι Τ/κύπριοι είναι μόνον 91,800.

Με τη δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού του νησιού, έστω και με την συντηρητική πολιτογράφηση 2,500 εποίκων ετησίως όπως εισηγείται η κ. Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς σε σύντομο χρονικό διάστημα η Τουρκία θα πετύχει την <ειρηνική> ανάκτηση της Κύπρου όπως είναι ο σχεδιασμός της από τα μέσα της δεκαετίας του 1950. Στόχος της Τουρκίας, είναι με την αύξηση των γεννήσεων και τον εποικισμό, στην κατάλληλη συγκυρία όταν θα έχει πετύχει την πληθυσμιακή υπεροχή στο νησί, τότε θα ζητήσει και τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Παρόμοιος σχεδιασμός αλλοίωσης του πληθυσμού σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε από την Τουρκία στην Αλεξανδρέττα το 1939 ,με την ενσωμάτωση της, μετά από ένα στημένο δημοψήφισμα  την  απέσπασε  από την Συρία.

Το δημογραφικό πρόβλημα πρέπει να αντικριστεί  επιτέλους από το σύνολο της πολιτείας ως Εθνικό θέμα.

Η Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένειας (ΠΟΠΟ) εδώ και 20 χρόνια καλεί την  πολιτεία, να δείξει περισσότερη ευαισθησία για το θέμα, με την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος στήριξης της οικογένειας και του παιδιού, με τα αναγκαία κοινωνικά μέτρα, να  προχωρήσει  στον άμεσο επανασχεδιασμό μιας νέας δημογραφικής πολιτικής με την δημιουργία υποδομών για τη στήριξη της οικογένειας, τα οποία θα ξεκινούν  από τη ημέρα γέννησης του παιδιού  την μόρφωση , μέχρι την ενηλικίωση του και την ένταξη  του στην παραγωγική διαδικασία. Ο πιο ύπουλος εχθρός για τον ελληνισμό της Κύπρου είναι το δημογραφικό, ο χρόνος που περνά δυστυχώς είναι  αδυσώπητος, τα αποτελέσματα δεν θα είναι πλέον αναστρέψιμα με τον δείκτη γονιμότητας στο 1,3 σε ακόμα 45 χρόνια ο ελληνικός πληθυσμός του νησιού θα μειωθεί στο μισό, με αποτέλεσμα να έχει ημερομηνία λήξης.

 

Σόλων Μ. Κασίνης

Γενικός Γραμματέας (ΠΟΠΟ)

Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένειας

Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας Πρόδρομου Προδρόμου απέστειλε η ΠΟΠΟ σχετικά με τα προβλήματα τρίτεκνων οικογενειών όσον αφορά την τηλεκπαίδευση:

"Με τα νέα μέτρα προστασίας έναντι της πανδημίας covid-19 και με τον νέο τρόπο διδασκαλίας της τηλεκπαίδευσης, η Οργάνωση μας θέλει να σας εκφράσει τους προβληματισμούς για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τρίτεκνες οικογένειες.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις τρίτεκνων οικογενειών όπου τα δύο ή και τα τρία παιδιά θα πρέπει ταυτόχρονα να παρακολουθούν διαδικτυακά μαθήματα και αντιμετωπίζουν πρόβλημα ένεκα του γεγονότος ότι δεν έχουν αρκετές συσκευές για να μπορούν να παρακολουθήσουν όλα τα παιδιά τα μαθήματα τους.

Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επιδεινώθηκαν λόγω της πανδημίας επηρέασαν πάρα πολλές τρίτεκνες οικογένειες και η αναγκαία –λόγω τηλεκπαίδευσης- αγορά επιπρόσθετων συσκευών δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα με τελικούς αποδέκτες τα ίδια τα παιδιά. Στις περιπτώσεις που η οικογένεια δεν μπορεί να παρέχει αυτό τον τεχνολογικό εξοπλισμό στα παιδιά, αναπόφευκτα το πρόβλημα μεταφέρεται στους ώμους των μαθητών οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα ίσης πρόσβασης στην εκπαίδευση σε σχέση με τους συμμαθητές τους.

Το ίδιο πρόβλημα είχε παρουσιαστεί και στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Οι λύσεις ήταν μπαλωματικές και προσωρινές αφού τα ηλεκτρονικά τάμπλετς που δόθηκαν σε μαθητές ήταν λιγότερα από τις πραγματικές ανάγκες. Πολλοί μαθητές, ειδικότερα της Δημοτικής εκπαίδευσης, δανείστηκαν συσκευές μετά από πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών και αλληλέγγυων γονιών.

Υπενθυμίζουμε ότι με το πέρας του πρώτου lockdown υπήρξε δέσμευση από πλευράς σας ότι σε περίπτωση δεύτερου κύματος της πανδημίας το κράτος θα είναι έτοιμο να παράσχει εκπαίδευση σε όλους τους μαθητές, πράγμα ωστόσο που απ’ ότι διαπιστώνουμε δεν ισχύει.

Κύριε Υπουργέ, παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για την πολιτική του Υπουργείου σας στο συγκεκριμένο ζήτημα και για τις ενέργειες σας έτσι ώστε όλοι οι μαθητές να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στη διδασκαλία και να μην δημιουργούνται μαθητές πολλών ταχυτήτων."

ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ.

ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗΝ ΣΥΝΩΣΤΙΜΟΥ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΝΕΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ  Ή ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΜΙΛΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΣΑΣ.

 

ΤΗΛΕΦΩΝΑ:

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: 22818518

ΛΕΜΕΣΟΣ: 25754770

ΠΑΦΟΣ: 26937414

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: 23743513 

ΛΑΡΝΑΚΑ: 24627711

Της Ελένης Μωϋσέως*

 

Το πρόσφατο περιστατικό σύλληψης τρίτεκνης μονογονιού μητέρας η οποία άφησε τα 3 ανήλικα παιδιά της χωρίς επιτήρηση για να πάει να δουλέψει, είναι μια επαλήθευση και επιβεβαίωση για τα όσα διαχρονικά η ΠΟΠΟ επισημαίνει.

Μια από τις κυριότερες διεκδικήσεις της ΠΟΠΟ από την πολιτεία και το κράτος, είναι η δημιουργία δομών φύλαξης των παιδιών όταν οι γονείς εργάζονται. Αντί τούτου, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε το κλείσιμο των λίγων κοινοτικών Παιδοκομικών Σταθμών.

Πως μπορούν τα νέα ζευγάρια να προχωρήσουν στην απόκτηση δεύτερου και τρίτου παιδιού, όταν στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διέρχεται ο τόπος μας (ανεργία, χαμηλοί μισθοί κ.α.), θα πρέπει μεγάλο μέρος του μισθού να δίνεται σε παιδοκομικούς σταθμούς και σε νηπιαγωγεία;

Επιπλέον, έρχονται αντιμέτωποι με ένα ανάλγητο κράτος το οποίο πολλές φορές αποκόπτει το ΕΕΕ σε γονείς με την πρόφαση ότι τους βρίσκουν δουλειά και δεν την δέχονται, χωρίς να τους νοιάζει αν υπάρχουν ανήλικα παιδιά που χρειάζονται φύλαξη. Αποτέλεσμα αυτών όλων των καταστάσεων είναι να φτάνουμε μπροστά σε τραγικά περιστατικά όπως το πρόσφατο.

Η ΠΟΠΟ απαιτεί αφύπνιση του κράτους και να εφαρμοστούν μέτρα στήριξης των οικογενειών, έστω στη δωδεκάτη γιατί οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια σε καλπάζουσα υπογεννητικότητα και σε μια γερασμένη κοινωνία χωρίς μέλλον.

 

*Εκπρόσωπος Τύπου της ΠΟΠΟ 

 

Η Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένειας δέχεται προσφορές για την ανανέωση της ιστοσελίδας της σύμφωνα με τους όρους της προσφοράς που βρίσκονται στα συνημμένα έντυπα της οργάνωσης (Download attachments:)

 

Αντιπροσωπεία της  Ε.Ε. ΠΟΠΟ Λάρνακας, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Ευθύμιο Στρούθο, Αντιπρόεδρο Κρίτων Χατζηματθαίου και τον Γραμματέα Σόλων Κασίνη, είχε στις 15/09/2020 συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ Λάρνακας, αποτελούμενη από την Ευανθία Σάββα, βουλευτή, Άθως Καζαντζή, επικεφαλής δημοτικής ομάδας ΑΚΕΛ στο Δήμο Λάρνακας και την Επαρχιακό Γραμματέα ΑΚΕΛ, Χρυστάλλα Αντωνίου.  

Στις 03/11/2019 η ίδια αντιπροσωπεία της Οργάνωσης μας είχε συνάντηση στα γραφεία μας με αντιπροσωπεία του ΚΣ ΕΔΕΚ αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Ε.Ε. και του ΚΣ ΕΔΕΚ Λάρνακας Διομήδη Διομήδους και τον δημοτικό Σύμβουλο Λάρνακας Ανδρέα Χριστοφόρου.

Την ίδια μέρα  03/11/2019 η αντιπροσωπεία της Οργάνωσης μας είχε συνάντηση στα γραφεία του ΔΗΚΟ με αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ αποτελούμενη από τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Λάρνακας Χρίστο Ορφανίδη , τον Αντιδήμαρχο Λάρνακας Ιάσωνα Ιασωνίδη και τον Πρόεδρο της Ε.Ε. του ΔΗΚΟ Λάρνακας Κωνσταντίνο Σκεπαρνίδη.

Κατά τις συναντήσεις ο Πρόεδρος της Οργάνωσης μας  παρουσίασε την τραγική εικόνα του δημογραφικού προβλήματος της πατρίδας μας, την υπογεννητικότητα, την γήρανση του πληθυσμού, τις συνέπειες που θα έχει στο ασφαλιστικό και το γεγονός ότι η πολιτεία ακόμα δεν έχει υιοθετήσει ένα στρατηγικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του.

Ανέφερε επίσης ότι  ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες μετά από 20 χρόνια δράσης της Οργάνωσης μας , για την πλήρη  αναγνώριση της τρίτεκνης οικογένειας ως πολύτεκνης με ότι αυτό συνεπάγεται, την εξομοίωση του επιδόματος τέκνου και της αντιμισθίας των εθνοφρουρών, την επαναφορά του επιδόματος μάνας και για τις τρίτεκνες όπως ίσχυε μέχρι το 2012, καθώς και τις προτάσεις μας για τον καταρτισμό Εθνικής δημογραφικής πολιτικής.

Συζητήθηκαν επίσης διάφορα αιτήματα μας που αφορούν την άδικη τιμολόγηση των σκυβάλων και την τιμολόγηση του νερού για τις πολυμελείς οικογένειες.

 

Οι αντιπροσωπείες και των τριών κομμάτων συμφώνησαν ότι το δημογραφικό είναι ένα σοβαρό πολυδιάστατο πρόβλημα με το οποίο θα πρέπει να ασχοληθεί η πολιτεία. Θέματα που άπτονται του Δήμου Λάρνακας θα προωθηθούν προς συζήτηση.

Οι δυο βουλευτές  της Λάρνακας δεσμεύτηκαν να στηρίξουν σειρά αιτημάτων της Οργάνωσης μας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Παραδώσαμε υπόμνημα με τις προτάσεις μας για τον καταρτισμό Εθνικής Δημογραφικής Πολιτικής, καθώς και κατάλογο των δίκαιων αιτημάτων μας . 

 

Του Χάρη Γεωργίου*

 

Για πολλές οικογένειες η οικονομική κατάσταση ήταν ήδη δύσκολη. Πολλές οικογένειες μόλις που ανταπεξέρχονταν των υποχρεώσεων τους. Με το lockdown δέχτηκαν τη χαριστική βολή και περιήλθαν σε κατάσταση φτωχοποίησης.

Οι οικογένειες με τρία παιδιά αντιμετώπισαν αυξημένες ανάγκες την περίοδο της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων τη στιγμή που τα έσοδα περιορίστηκαν δραματικά.

Ο εγκλεισμός αύξησε τα λειτουργικά έξοδα του νοικοκυριού όπως ηλεκτρισμός, νερό ακόμα και τα έξοδα σίτισης με αποτέλεσμα να αδυνατούν ακόμα και για τα βασικά αγαθά που χρειάζεται για να ζήσει μια οικογένεια.

Ως οργάνωση των τριτέκνων, θεωρούμε ως υψίστης σημασίας τη συμμετοχή των ατόμων που βιώνουν φτώχια και κοινωνικό αποκλεισμό  στα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Οι θεσμοί και τα Κέντρα, καλούνται να λάβουν ριζικές  αποφάσεις, οφείλουν όμως παράλληλα να γνωρίζουν τα προβλήματα και τις ανάγκες της εκάστοτε κοινωνικής ομάδας.

Κατά την άποψη μας, ένα άτομο ή μια ομάδα, για να μπορέσει να αποφύγει τον Κοινωνικό Αποκλεισμό, είτε να επανενταχθεί πίσω στην κοινωνία ως ενεργό μέλος, το κράτος οφείλει και έχει υποχρέωση -όπως επίσης και οι θεσμοί- να αναπτύξουν τέτοιες δράσεις και πρωτοβουλίες, μέσω προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης.

Μέσω της ευκαιρίας Ενεργούς συμμετοχής των ατόμων που βιώνουν φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, τα άτομα έχουν την ευκαιρία αφενός να αποφύγουν τον αποκλεισμό και παράλληλα να ενεργοποιηθούν και να ενταχθούν/επανενταχθούν στην κοινωνία.  Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου -και της κάθε οργάνωσης- να διεκδικεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κάθε οργανωμένου πολίτη  είναι και θεμελιώδης αξία της ίδιας της δημοκρατίας η συμμετοχή.

Εμείς ως Π.Ο.Π.Ο, στις Επαρχιακές Επιτροπές μας, στο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο και στην Γραμματεία μας, συζητούμε και λαμβάνουμε αποφάσεις προς όφελος των τριτέκνων. Σκοπός και στόχος μας είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των τρίτεκνων και η βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου, η ψυχολογική τους στήριξη και καθοδήγηση τους σε διάφορες υπηρεσίες και οργανισμούς,  όπως επίσης η διεκδίκηση των δικαιωμάτων και η εφαρμογή των μέτρων προάσπισης της τρίτεκνης οικογένειας από την ίδια την Πολιτεία. Επίσης με υπομνήματα μας, τόσο προς την κ. Υπουργό Εργασίας όσο και σε άλλες Υπηρεσίες του κράτους, θέσαμε επι τάπητος διάφορα ζητήματα που αφορούν την τρίτεκνη οικογένεια αλλά και την κοινωνία ευρύτερα. Παραδείγματος χάριν κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά το θέμα της υπογεννητικότητας και τι επιπτώσεις της στην Κυπριακή κοινωνία.

Ως οργάνωση, κύριο μέλημα μας είναι η  προάσπιση των δικαιωμάτων των μελών μας και η στήριξη τους με σκοπό την ευρύτερη προσφορά στην ίδια την κοινωνία.

 

*Βοηθός Γενικός Γραμματέας Π.Ο.Π.Ο

Έκθεση της Κομισιόν που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σχετικά με τις επιπτώσεις της δημογραφικής αλλαγής, η οποία παρουσιάζει τις κινητήριες δυνάμεις αυτής της μακροπρόθεσμης αλλαγής και τις επιπτώσεις που έχει σε ολόκληρη την Ευρώπη, αναδεικνύει τις συνδέσεις μεταξύ των δημογραφικών δομών και των επιπτώσεων και των δυνατοτήτων ανάκαμψης από τη κρίση.

Σύμφωνα με την Έκθεση παρουσιάζονται οι δημογραφικές τάσεις στις περιφέρειες της Ευρώπης, λαμβάνοντας υπόψη το μεγαλύτερο προσδόκιμο όριο ζωής και τις συνεχείς μειώσεις γεννήσεων.

Ανάμεσα στα συμπεράσματα είναι οι γηράσκουσες κοινωνίες, τα μικρότερα νοικοκυριά και η συνεχή αστικοποίηση.

Για την Κύπρο η Έκθεση καταγράφει ότι ο σημερινός πληθυσμός της χώρας είναι 0,9 εκατομμύρια, το διαθέσιμο εισόδημα είναι στο 88% του μέσου όρου της ΕΕ, η κατά κεφαλή κατανάλωση στο 96% και πυκνότητα στα 94 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Σε σχέση με τη πληθυσμιακή σύνθεση προβλέπει ότι οι ηλικιακές ομάδες από 20 μέχρι 39 θα συρρικνωθούν κατά 10% με 15% μέχρι το 2070 και ο ομάδες από τα 60 μέχρι τα 80 θα αυξηθούν κατά 25 % με 30%.

Ο πληθυσμός στο σύνολο του θα φτάσει το 1.1 εκατομμύριο το 2070 αλλά με αύξηση των ατόμων ηλικίας 65 με 80+. Ταυτόχρονα οι θάνατοι το 2070 θα ξεπεράσουν οριακά τις γεννήσεις και το ποσοστό γονιμότητας θα παραμείνει κοντά και κάτω από το 1.5.

Σύμφωνα με την Έκθεση το προσδόκιμο όριο ζωής ψηλώνει ενώ παράλληλα οι γεννήσεις μειώνονται.

 

Η Έκθεση της κομισιόν έρχεται να επιβεβαιώσει τις διαπιστώσεις της ΠΟΠΟ, οι οποίες βασίζονται σε στοιχεία και στατιστικές από υπηρεσίες του κράτους, από την εμπλοκή και επαφή της οργάνωσης με την κοινωνία και ειδικότερα με τις τρίτεκνες οικογένειες.

Ως επιστέγασμα όλων των μελετών της ΠΟΠΟ ήταν η διημερίδα που διεξάχθηκε τέλος του 2019 με τη συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων, Διονύσης Μπαλούρδος, Διευθυντής Ερευνών ΕΚΚΕ και Φαίη Μακαντάση, διαΝΕΟσις, Οργανισμός Ερευνας & Ανάλυσης, καθώς και εκπροσώπων κομμάτων και αρμοδίους κρατικών υπηρεσιών.

 

Η οργάνωση παράλληλα με τις διαπιστώσεις προτείνει και σειρά μέτρων στήριξης της οικογένειας από το κράτος και την κοινωνία ευρύτερα, με απώτερο στόχο την ενθάρρυνση των ζευγαριών στο να προχωρούν στη διεύρυνση της οικογένειας και να φέρνουν στον κόσμο περισσότερα παιδιά


Τα μέτρα αντιμετώπισης εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού έφεραν σε δυσχερή κατάσταση την πλειοψηφία των νοικοκυριών στη χώρα μας.

Για πολλές οικογένειες η οικονομική κατάσταση ήταν ήδη δύσκολη. Πολλές οικογένειες μόλις που ανταπεξέρχονταν των υποχρεώσεων τους. Με το lockdown δέχτηκαν τη χαριστική βολή και περιήλθαν σε κατάσταση φτωχοποίησης.

Οι οικογένειες με τρία παιδιά αντιμετώπισαν αυξημένες ανάγκες την περίοδο της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων τη στιγμή που τα έσοδα περιορίστηκαν δραματικά.

Ο εγκλεισμός αύξησε τα λειτουργικά έξοδα του νοικοκυριού όπως ηλεκτρισμός, νερό ακόμα και τα έξοδα σίτισης γιατί πολλά παιδιά μετά το σχολείο σιτίζονταν στους χώρους απασχόλησης τους ενώ με τον εγκλεισμό όλη η οικογένεια χρειαζόταν να γευματίζουν πιο πολλές φορές στο σπίτι.

Επιπλέον οι οικογένειες που έχουν και τα τρία παιδιά να φοιτούν σε σχολεία, για τις ανάγκες τις διαδικτυακής φοίτησης έπρεπε να προμηθευτούν ένα υπολογιστή για κάθε παιδί. Δυστυχώς οι εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι θα προμήθευαν όλα τα παιδιά με Η.Υ. έμειναν μόνο στα λόγια για μεγάλο αριθμό μαθητών. Να σημειώσουμε μάλιστα ότι αρκετά μέλη της ΠΟΠΟ αποτάθηκαν στην οργάνωση για βοήθεια.

Για την πλειοψηφία των εργαζομένων οι μισθοί μειωθήκαν ενώ πολλοί έμειναν άνεργοι. Από την άλλη τα επιδόματα από τα μέτρα στήριξης είναι πολύ λιγότερα από τους μισθούς που λάμβαναν οι εργαζόμενοι έως και ανεπαρκή.

Επίσης, χιλιάδες αυτοεργοδοτούμενοι των οποίων ο κύκλος εργασιών έκλεισε, εξακολουθούν να διαβιούν με πολύ χαμηλά επιδόματα.

Το μοναδικό μέτρο στήριξης σε όλα αυτά τα αλυσιδωτά προβλήματα που προέκυψαν ένεκα της πανδημίας ήταν η μικρή μείωση στην τιμή του ρεύματος.

Με την άρση των μέτρων εγκλεισμού και την επαναλειτουργία τομέων της οικονομίας, οι οικογένειες με παιδιά έρχονται αντιμέτωπες με σειρά άλλων προβλημάτων. Βρεφοκομικοί σταθμοί παραμένουν κλειστοί. Τα σχολεία λειτουργούν εκ περιτροπής. Τα προγράμματα φύλαξης παιδιών μετά το πέρας των μαθημάτων δεν λειτουργούν, όπως επίσης τα καλοκαιρινά σχολεία θα λειτουργούν με περιορισμένο αριθμό παιδιών.

Το καλοκαίρι μπήκε και οι οικογένειες με οικονομικά προβλήματα θα πρέπει να συμβιβαστούν με τη νέα πραγματικότητα που δεν επιτρέπει να προσφέρουν στα παιδιά τους έστω και την πιθανότητα να συμμετάσχουν σε μια κατασκήνωση αφού ούτε κατασκηνώσεις θα λειτουργήσουν.

Η ΠΟΠΟ έχει καταθέσει ουκ ολίγες φορές σειρά προτάσεων προς την κυβέρνηση χωρίς ωστόσο να υπάρξει οποιαδήποτε απόφαση που να στηρίζει έμπρακτα τις πενταμελείς οικογένειες.

Στήριξη επίσης ζητούμε και από τους δήμους με εκπτώσεις στις φορολογίες.

Κι επειδή οι προγνώσεις ως προς τα εργασιακά για τους εργαζόμενους κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, είναι δυσοίωνες (Αύξηση της ανεργίας, μειώσεις μισθών) η ΠΟΠΟ διεκδικεί μέτρα στήριξης των τρίτεκνων οικογενειών , όπως την αλλαγή τρόπου τιμολόγησης του νερού. Ο τρόπος που

τιμολογείται η κατανάλωση νερού τώρα επιδρά τιμωριτικά για τις πολυμελείς οικογένειες. Όσο αυξάνετε η κατανάλωση ψηλώνει και η τιμή.

Επίσης ένα ανακουφιστικό μέτρο στήριξης θα ήταν και η μείωση των διδάκτρων στα νηπιαγωγεία .

Εν κατακλείδι, δυστυχώς οι τρίτεκνες οικογένειες οδεύουν στη φτωχοποίηση αφού σωρεία προβλημάτων προϋπήρχαν της πανδημίας και πολλαπλασιάστηκαν με αυτήν, χωρίς η πολιτεία και το κράτος να ευαισθητοποιούνται και να λαμβάνουν μέτρα στήριξης.

 

 

Ελένη Μωϋσέως, Εκπρόσωπος Τύπου ΠΟΠΟ

Page 1 of 31

ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Συνδεθείτε μαζί μας

diafimiste edo

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΣ